Insula Sacalin este o insulă nou formată în Marea Neagră (aproximativ un secol şi jumătate în urmă), la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial, Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, însă cu timpul cele două s-au unit. In prezent, limba de pământ se întinde pe o suprafață de 21410 hectare.
Aici există 229 de specii de păsări și o mare varietate de mamifere și reptile. Insula reprezintă un cartier de iernare esențial si o zonă importantă de cuibărit, o serie de circa 30 de specii cuibăresc aici. Studiile științifice au demonstrat importanța perimetrului, acesta aflându-se pe ruta de migrație a păsărilor, numită Calea Eurasian – Africană. Este, de asemenea, cea mai importantă zonă de cuibărit și iernare a pelicanilor creți și a chirelor de mare. În largul mării cresc moruni, iar în apă cresc plante rare precum varza de mare și canarul bălții.
Insula Sacalin face parte din ariile strict protejate din Delta Dunării. A fost declarată rezervație a biosferei încă din anul 1938, iar popularea insulei a fost interzisă. Pentru a proteja marea varietate de păsări, mamifere şi reptile care trăiesc aici, accesul este permis doar reprezentanților Gărzii de Mediu și cercetătorilor.