Afla mai multe despre proiectele noastre

2023

2022

Astazi, 17.11.2022, am participat la consultările publice cu privire la revizuirea Planului de Management al Rezervației Biosferei DELTA Dunarii din cadrul Consiliului Consultativ de Administrare al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii

Au fost discutate urmatoarele:

– Măsurile din Planul de management al RBDD revizuit 2022 și Regulamentul RBDD.

– Posibilitatea susținerii pescarilor pe perioada prohibiției, acordarea unui sprijin financiar

– Problema decolmatărilor. Se amintesc decolmatările realizate la canalul Șontea. Pentru a avea o deltă care să funcționeze normal, trebuie să aibă un circuit al apei. Dacă nu se decolmatează gurile lacurilor, acest circuit nu va exista.

2021

2020

Ne alaturam campaniei #StamAcasa si continuam in mediul online seria de actiuni online
Ce ne-am propus azi sa facem impreuna –> Proiect – Pescarusul albastru

Materiale necesare pentru realizarea proiectului

– creioane – colorate si negru
– carioci sau culori acrilice
– pensula
– foarfeca
-lipici
– carton refolosit din cutii sau carton colorat

pasul 1 – schitele proiectului- se printeaza sau se deseneaza la liber. Se imprima de 2 ori. Se decupeaza fiecare piesa in parte

pasul 2 – pe zonele hasurate se aplica lipici. Piesele se vor lipi 2 cate 2
Pasul 3 – parghia se aplica pe spate in zona nehasurata. a se vedea schita
Pasul 4 – fiecare piesa se deseneaza. A se vedea schita. Aripile se vor aplica in spatiul din zona parghiei. Cu degetul mare ridicam parghia si o coboram, dand astfel miscare aripilor.
Ne alaturam campaniei #StamAcasa si continuam in mediul online seria de actiuni ce cu drag le desfasuram in cadrul Muzeului National al satului “Dimitrie Gusti” https://www.facebook.com/muzeulsatului/.
Ce ne-am propus azi sa facem impreuna –> Proiect – Portul dobrogean

Scurtă povestioară…

Portul din Dobrogea prezinta caracteristicile zonelor muntenesti si de campie, de pe malul stang al Dunarii.
In prezent, porturile traditionale nu mai sunt prezente in totalitate, sau mai contin unele elemente specifice, ele fiind inlocuite de portul orasenesc, de zi cu zi. Doar in zilele de sarbatoare sau la biserica, se mai pot intalni unele elemente ale porturilor traditionale, purtate in special de catre batrani.
Ca o caracteristica a regiunii este faptul ca, alaturi de populatia romaneasca, se gasesc si alte minoritati nationale: lipoveni, bulgari, turci, macedoni si tatari. Astfel portul din Dobrogea pastreaza aspectele specifice multitudinii etnice.
Portul romanesc
Costumul barbatesc este reprezentat prin:
caciula: confectionata din piele de miel;
camasa: alba, cu broderie executata cu arnici si cu matase, cu motive geometrice si florale;
chimir: brau tesut la razboi sau confectionat din piele, purat peste camasa;
itari: pantaloni confectionati dintr-o stofa alba, lucrata in casa;
bundita: cojoc fara maneci, confectionat din piele de oaie, bogat ornamentat cu motive geometrice si vegetale.
 Costumul femeiesc este reprezentat prin:
camasa: bogat ornamentata, lucrata pe panza alba tesuta in casa;
poale: ornamentate doar in partea de jos, continuand modelul camasii;
barneata: brau – tesuta in casa, din canva;
bundita: cojoc fara maneci, confectionat din piele de oaie, bogat ornamentat cu motive geometrice si vegetale.

Materiale necesare pentru realizarea proiectului

– creioane – colorate si negru
– carioci sau culori acrilice
– pensula
– foarfeca
-lipici
– carton refolosit din cutii sau carton colorat

pasul 1 – schitele proiectului- se printeaza format A4

Ne alaturam campaniei #StamAcasa si continuam in mediul online seria de actiuni ce cu drag le desfasuram in cadrul Muzeului National al satului “Dimitrie Gusti” https://www.facebook.com/muzeulsatului/.

Ce ne-am propus azi sa facem impreuna –> Proiect – Gospodarie dobrogeana

Scurtă povestioară…

Până în anul 1900, casele din Dobrogea erau mici, aveau doar două încăperi (tindă și o odaie de locuit). Ulterior a apărut casa tradițională dobrogeană cu trei odăi.  Intotdeauna exista o prispă, care se desfășura parțial sau pe toată fațada casei. Este vorba despre casele de pe malul drept al Dunării, din satele în care tradițiile românești s-au păstrat nealterate și în care regăsim și costumul tradițional românesc dobrogean. Dobrogea este un ținut multietnic, o zonă care a fost mult timp sub stăpânire otomană, dar încă mai există sate în care tradițiile s-au păstrat. Este vorba despre Ostrov, Oltina, Satu Nou, Negureni, Băneasa, Saraiu, Seimeni, Topalu….

Tinda era încăperea din mijloc, care avea și rolul de bucătărie. În tindă existau multe obiecte folosite la prepararea hranei și la transportul alimentelor pe care sătenii le luau cu ei când mergeau să lucreze pe câmp: putineiul de bătut untul, bota pentru apă, linguri, linguroaie, măsuri pentru cereale, o covată.

În odaia de locuit se afla războiul de țesut, amplasat lângă fereastră, alături de unelte necesare industriei casnice textile: furca, roata de tors, daracul și pieptenii pentru cânepă, mașina de egrenat bumbacul, rășchitorul, vârtelnița…

Materiale necesare pentru realizarea proiectului

– creioane – colorate si negru

– carioci sau culori acrilice

– pensula

– foarfeca

-lipici

– carton refolosit din cutii sau carton colorat

pasul 1 – schita proiectului – este compusa din casa – poza 1 si acoperis -poza 2

casa -poza –> 1 se imprima 2 buc pe format A4 sau A3 pentru a se pastra cotele casei

acoperis -poza 2 –> 1 se imprima 1 buc pe format A4 sau A3 pentru a se pastra cotele acoperisului

pasul 2se taie formele, respectandu-se conturul

pasul 3 – se copiaza modelul imprimat pe un carton, respectandu-se conturul formelor

pasul 4 – desenam schita

pasul 5 – decupam si pliem pe linia punctata

pasul 6 – lipim formele

pasul 7 – decoram prispa si o lipim

pasul 8 – asezam lucrarea pe postament si o fixam prin lipire

Sambata 29 februarie 2020 va asteptam la atelierul gratuit educativ saptamanal

tema saptamanii – Povestea Martisorului si obiceiuri din Dobrogea

Sambata – 22 februarie 2020 va asteptam in cadrul atelierului gratuit saptamanal sa invatam despre mamifere din Delta Dunarii, tema saptamanii – Vulpea

Sambata 15 februarie va asteptam la atelierul saptamanal, tema saptamanii – Caprioara din Delta Dunarii

Sambata 8 februarie 2020 va asteptam in cadrul atelierului educativ gratuit

Sambata 1 februarie desfasuram atelierul saptamanal educativ, tema saptamanii Ariciul din Delta Dunarii – atelier cu diorame

Sambata 25 ianuarie 2020 va asteptam in cadrul atelierului gratuit desfasurat la Muzeul National al Satului din Bucuresti. Cu ajutorul dioramelor vom invata despre fauna Deltei Dunarii – tema saptamanii – cainele enot din Delta Dunarii

2019

Sambata 14 decembrie 2019 va asteptam la atelierul educativ saptamanal, si pentru ca se apropie sfarsitul anului, vom face sorcove 🙂

Sâmbătă – 7 decembrie 2019 vă așteptăm să învățăm despre obiceiul Moșoiului din Dobrogea

Sarbatorim Ziua Nationala la Muzeul Satului. Va asteptam sambata – 30 noiembrie 2019 incepand cu ora 11:00

Va asteptam la actiunea educativa saptamana – sambata 23 noiembrie 2019 incepand cu ora 11:00

Educatia muzeala – o necesitate in procesul de invatare.

In perioada 14-15 Noiembrie 2019 am participat la Conferinta Nationala de Educatie Muzeala unde au fost prezentate proiectele Asociatiei noastre, derulate in cadrul Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti”

Sambata 16 noiembrie 2019 va asteptam la Muzeul Satului pentru o lectie interactiva despre pasarile din Delta Dunarii. Vom invata impreuna jucandu-ne!

Sambata – 09 noiembrie 2019 va asteptam la atelierul educativ saptamanal. Tema saptamanii – Puiul de rata salbatica din Delta Dunarii – atelier educativ cu diorame.

Sambata, 2 noiembrie, incepand cu ora 11:00 va asteptam la atelierul educativ saptamanal. Tema saptamanii: Pitigoiul de stuf din Delta Dunarii

Sambata – 26 octombrie 2019 va asteptam la atelierul educativ saptamanal

Două adăposturi experimentale, realizate cu materiale locale, complet reciclabile au fost construite recent, în Delta Dunării. Iniţiativa şi realizarea lucrărilor aparţine Asociaţiei “Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării”, cele două construcţii fiind amplasate în Letea. Conceptul arhitectural al construcţiilor aparţine studenţilor de la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, în colaborare cu studenţii de la Universitatea Tehnică din Viena – TUW.

Primul adăpost amplasat în nordul satului Letea, are o formă semisferică şi este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turişti sau pescari. Noutatea este că acesta e realizat din crengi/nuiele din salcie şi răchită, înfipte în pământ, care vor prinde rădăcini şi vor genera o suprafaţă verde, vie, care se va modifica în timp.

Al doilea adăpost, situat în exteriorul pădurii Letea, adiacent potecii pe care animalele merg la adăpat, poate servi deopotrivă, la protejarea faunei de intemperii (caniculă, furtună, viscol) şi pentru amplasarea unei iesle, dar şi ca popas pentru turişti. S-a folosit în acest caz structura unei salcii bătrâne, pe jumătate uscate, completată cu ramuri căzute, placate apoi cu stuf şi nuiele, din răchită.

“Prin acest proiect, dorim să revitalizăm vechile tradiţii rurale, unde adăposturile tradiţionale, integrate perfect în natură, reprezintă viitorul verde pentru Delta Dunării, dar şi să ne îndeplinim menirea, pentru care noi existăm ca ONG, şi anume să protejăm fauna şi flora Deltei Dunării, să păstrăm un echilibru sănătos pentru ecosistemele din Delta Dunării, susţine Delia Popescu, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării”.

Adapost cu rol de umbrar

Adapost pentru animale dar si popas pentru turisti

Sambata 19 octombrie 2019 ne intalnim in cadrul atelierului de creatie saptamanal.

Sambata  impreuna cu elevii Scolii Gimnaziale nr 309 din Bucuresti am creat impreuna povestea Iepurasului țop-țop în Delta Dunarii.

Sambata – 5 Octombrie 2019 va asteptam la atelerul saptamanal, unde invatam despre Prigoria – o pasare pe car o regasim si in Delta Dunarii.

Sambata – 28 septembrie 2019 asteptam pe cei mici la atelierul saptamanal de creatie unde vom invata despre animale din Delta Dunarii – tema saptamanii Barza in Delta Dunarii.

Sambata 21 septembrie 2019, incepand cu ora 11:00 asteptam copiii la atelierul educativ saptamanal.

Tema saptamanii – Albinuta in Delta Dunarii

Sambata – 14 septembrie ora 11:00 asteptam pe cei mici la atelierul saptamanal.

Sambata – 7 septembrie 2019, incepand cu ora 11:00 va asteptam la atelierul saptamanal