Afla mai multe despre proiectele noastre
2023
2022
Astazi, 17.11.2022, am participat la consultările publice cu privire la revizuirea Planului de Management al Rezervației Biosferei DELTA Dunarii din cadrul Consiliului Consultativ de Administrare al Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii
Au fost discutate urmatoarele:
– Măsurile din Planul de management al RBDD revizuit 2022 și Regulamentul RBDD.
– Posibilitatea susținerii pescarilor pe perioada prohibiției, acordarea unui sprijin financiar
– Problema decolmatărilor. Se amintesc decolmatările realizate la canalul Șontea. Pentru a avea o deltă care să funcționeze normal, trebuie să aibă un circuit al apei. Dacă nu se decolmatează gurile lacurilor, acest circuit nu va exista.
2021
2020

Materiale necesare pentru realizarea proiectului
– creioane – colorate si negru
– carioci sau culori acrilice
– pensula
– foarfeca
-lipici
– carton refolosit din cutii sau carton colorat
pasul 1 – schitele proiectului- se printeaza sau se deseneaza la liber. Se imprima de 2 ori. Se decupeaza fiecare piesa in parte







Scurtă povestioară…
Materiale necesare pentru realizarea proiectului
– creioane – colorate si negru
– carioci sau culori acrilice
– pensula
– foarfeca
-lipici
– carton refolosit din cutii sau carton colorat
pasul 1 – schitele proiectului- se printeaza format A4









Ne alaturam campaniei #StamAcasa si continuam in mediul online seria de actiuni ce cu drag le desfasuram in cadrul Muzeului National al satului “Dimitrie Gusti” https://www.facebook.com/muzeulsatului/.
Ce ne-am propus azi sa facem impreuna –> Proiect – Gospodarie dobrogeana

Scurtă povestioară…
Până în anul 1900, casele din Dobrogea erau mici, aveau doar două încăperi (tindă și o odaie de locuit). Ulterior a apărut casa tradițională dobrogeană cu trei odăi. Intotdeauna exista o prispă, care se desfășura parțial sau pe toată fațada casei. Este vorba despre casele de pe malul drept al Dunării, din satele în care tradițiile românești s-au păstrat nealterate și în care regăsim și costumul tradițional românesc dobrogean. Dobrogea este un ținut multietnic, o zonă care a fost mult timp sub stăpânire otomană, dar încă mai există sate în care tradițiile s-au păstrat. Este vorba despre Ostrov, Oltina, Satu Nou, Negureni, Băneasa, Saraiu, Seimeni, Topalu….
Tinda era încăperea din mijloc, care avea și rolul de bucătărie. În tindă existau multe obiecte folosite la prepararea hranei și la transportul alimentelor pe care sătenii le luau cu ei când mergeau să lucreze pe câmp: putineiul de bătut untul, bota pentru apă, linguri, linguroaie, măsuri pentru cereale, o covată.
În odaia de locuit se afla războiul de țesut, amplasat lângă fereastră, alături de unelte necesare industriei casnice textile: furca, roata de tors, daracul și pieptenii pentru cânepă, mașina de egrenat bumbacul, rășchitorul, vârtelnița…
Materiale necesare pentru realizarea proiectului
– creioane – colorate si negru
– carioci sau culori acrilice
– pensula
– foarfeca
-lipici
– carton refolosit din cutii sau carton colorat
pasul 1 – schita proiectului – este compusa din casa – poza 1 si acoperis -poza 2
casa -poza –> 1 se imprima 2 buc pe format A4 sau A3 pentru a se pastra cotele casei

acoperis -poza 2 –> 1 se imprima 1 buc pe format A4 sau A3 pentru a se pastra cotele acoperisului

pasul 2 – se taie formele, respectandu-se conturul

pasul 3 – se copiaza modelul imprimat pe un carton, respectandu-se conturul formelor


pasul 4 – desenam schita



pasul 5 – decupam si pliem pe linia punctata




pasul 6 – lipim formele




pasul 7 – decoram prispa si o lipim

pasul 8 – asezam lucrarea pe postament si o fixam prin lipire

2019
Sambata, 2 noiembrie, incepand cu ora 11:00 va asteptam la atelierul educativ saptamanal. Tema saptamanii: Pitigoiul de stuf din Delta Dunarii

Două adăposturi experimentale, realizate cu materiale locale, complet reciclabile au fost construite recent, în Delta Dunării. Iniţiativa şi realizarea lucrărilor aparţine Asociaţiei “Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării”, cele două construcţii fiind amplasate în Letea. Conceptul arhitectural al construcţiilor aparţine studenţilor de la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, în colaborare cu studenţii de la Universitatea Tehnică din Viena – TUW.
Primul adăpost amplasat în nordul satului Letea, are o formă semisferică şi este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turişti sau pescari. Noutatea este că acesta e realizat din crengi/nuiele din salcie şi răchită, înfipte în pământ, care vor prinde rădăcini şi vor genera o suprafaţă verde, vie, care se va modifica în timp.
Al doilea adăpost, situat în exteriorul pădurii Letea, adiacent potecii pe care animalele merg la adăpat, poate servi deopotrivă, la protejarea faunei de intemperii (caniculă, furtună, viscol) şi pentru amplasarea unei iesle, dar şi ca popas pentru turişti. S-a folosit în acest caz structura unei salcii bătrâne, pe jumătate uscate, completată cu ramuri căzute, placate apoi cu stuf şi nuiele, din răchită.
“Prin acest proiect, dorim să revitalizăm vechile tradiţii rurale, unde adăposturile tradiţionale, integrate perfect în natură, reprezintă viitorul verde pentru Delta Dunării, dar şi să ne îndeplinim menirea, pentru care noi existăm ca ONG, şi anume să protejăm fauna şi flora Deltei Dunării, să păstrăm un echilibru sănătos pentru ecosistemele din Delta Dunării, susţine Delia Popescu, preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Flora şi Fauna Deltei Dunării”.
Adapost cu rol de umbrar
Adapost pentru animale dar si popas pentru turisti
Sambata 19 octombrie 2019 ne intalnim in cadrul atelierului de creatie saptamanal.

Sambata – 5 Octombrie 2019 va asteptam la atelerul saptamanal, unde invatam despre Prigoria – o pasare pe car o regasim si in Delta Dunarii.
