Fără nicio îndoială, Delta Dunării este unul dintre cele mai potrivite locuri din Europa pentru pasionații de birdwatching. Un paradis al iubitorilor de păsări, rezervația deține peste 350 de specii de păsări migratoare și sedentare, o densitate pe care nu o veți găsi nicăieri în lume.

Fiind cea mai întinsă zonă umedă din Europa, Delta Dunării oferă o oportunitate unică de a vedea aceste specii în habitatul lor natural. Rezervația include cea mai mare suprafață de stuf din lume, întrepătrunsă de lacuri și canale, unde cuibăresc mii de pelicani, stârci, lebede, rațe, egrete și alte păsări. Specii precum vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), pietrarul negru (Oenanthe pleschanka) sau pelicanul creț (Pelecanus crispus) sunt cu siguranță foarte interesante pentru cei pasionați de birdwatching, dar un alt plus îl oferă zonele sălbatice uriașe, accesibile doar cu barca cu vâsle, unde te poți bucura de natură chiar din mijlocul ei.

În sudul deltei se află Lacul Sinoe, un lac unde sute, uneori mii de pelicani se hrănesc, în cea mai mare parte pelicani comuni, dar și rudele sale apropiate și mai rar întâlnite, pelicanii creți. La sud de Lacul Sinoe se află Histria, locul de cuibărit pentru sute de chirighițe cu obraji albi (Chlidonias hybridus) și, de asemenea, pentru un număr mare de chirighițe cu aripi albe (Chlidonias leucopterus). Din august până în septembrie, delta este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea rața roșie (Aythya nyroca), o specie în declin, aproape dispărută în restul Europei. În această perioadă a anului o mulțime de rațe se adună pe Lacul Somova, lac considerat a fi poarta de intrare în Delta Dunării. Multe alte specii, declarate monumente ale naturii, pot fi observate în deltă: călifarul roșu (Tadorna ferruginea), egretă mare (Ardea alba), piciorongul (Himantopus himantopus), stârcul lopătar (Platalea leucorodia).

Cele mai bune perioade din an pentru a observa păsările sunt evident, primăvara și toamna, când are loc migrația și pasajul. Dar puțini știu că și pe timpul iernii se înregistrează o mare activitate în lumea păsărilor, în timpul pasajului de iarnă, când populațiile de păsări nordice migrează spre sud, forțate de frigul și lipsa hranei din lunile reci.

Din ce în ce mai multe pensiuni din deltă au ghizi care organizează sesiuni de birdwatching, iar o excursie alături de un ghid local, care cunoaște împrejurimile, este alegere potrivită pentru a va bucura la maximum de această experiență.