Poate că nu mulți știu, dar Delta Dunării reprezintă o destinație interesantă de vacanță chiar și în timpul iernii. Ba mai mult, în sezonul rece aveți avantajul de a putea observa specii de păsări ce se află aici doar pe timpul iernii sau vă puteți  bucura de un pescuit la copcă.

Iarna este perioada rațelor și a gâștelor: rața catifelată, rața cu ciuf, rața mică, gârlița mare și mică sau chiar gâsca cu gât roșu – o specie aflată pe cale de dispariție, întâlnită în țara noastră doar în perioada noiembrie-martie. Putem admira, de asemenea, răpitoarele ce urmăresc stolurile de rațe și gâște: codalbi, acvile țipătoare sau ereți de stuf. Și, deși  am putea crede că toți pelicanii pleacă pe timpul iernii, adevărul este că o bună parte a pelicanilor creți rămân aici, iar iarna este perioada cea mai bună în care pot fi observați. Acum este și perioada în care își îmbracă “penajul de nuntă”, masculii având penele crețe foarte numeroase și lungi, iar coloritul ciocului și al gușii este foarte accentuat.

Delta Dunării ne oferă în această perioadă peisaje fascinante, cu copaci îmbrăcați în chiciură și lacuri înghețate. Și dacă suntem norocoși, ne pot ieși în cale chiar animale ca vidra, enotul sau șacalul.

O altă activitate posibilă este patinajul. Dar dacă vă gândiți să profitați de lacurile sau canalele înghețate și să patinați, trebuie să țineți cont că gheața nu are aceeași grosime peste tot. Așadar, fiți prudenți și nu intrați pe firul apei, unde gheața poate fi foarte subțire.

Delta Dunării este cunoscută ca o zonă cu populație multietnică, în multe comunităti predomină rușii lipoveni și ucrainenii, care sărbătoresc Crăciunul și Revelionul pe rit vechi. Este deci o ocazie bună de a intra în contact cu tradițiile localnicilor și de a petrece de două ori sărbătorile de iarnă.

Un aspect important atunci când vizităm delta iarna îl reprezintă vestimentația, care trebuie să fie adecvată acestui anotimp. Asigurați-vă că purtați îmbrăcăminte impermeabilă, rezistentă la frig și foarte călduroasă!