Nufarul, simbol al deltei
delia2018-04-26T09:50:25+02:00Dacă ați vizitat Delta Dunării, știți, cu siguranță, că una dintre atracțiile acestui loc o reprezintă nuferii. Atât albi, cât și galbeni, aceste plante de o frumusețe unică te obligă, parcă, să te oprești și să le admiri florile și frunzele cât palma, ce plutesc pe oglinda apei. Plante perene, originare din Europa, Africa și Orient, nuferii trăiesc pe lacuri, bălți sau ape ușor curgătoare.
Nufărul alb (Nymphaea alba) este cea mai cunoscută specie de nufăr din țara noastră, iar florile acestuia ne bucură privirea de la începutul lunii iunie până în septembrie. Este o plantă ce preferă apele de adâncime relativ mică. Florile au un diametru de pană la 15 cm și frunze cu formă circulară caracteristică, ce pot atinge diametrul de 30 cm.
O altă specie întâlnită în Delta Dunării este nufărul galben (Nuphar luteum). Florile acestuia sunt colorate în galben aprins și sunt foarte parfumate. Are frunze mari, rotunjite, cu diametru de 25-30 cm, foarte des au formă de inimă și marginile ondulate.
Pe lângă frumusețea florilor și frunzelor sale, nufărul face chiar și fruct! Acesta se află în mjlocul florii, are formă sferică și culoare galbenă. Se pare că localnicii din deltă consumă aceste fructe ajunse la maturitate și le numesc „smochine de baltă”.