Pasarile din Delta Dunarii

Pasarile din Delta Dunarii

Acvila tipatoare mare – Aquila clanga

Generalitati: Pasare rapitoare de zi, declarata monument al naturii.
Descriere: (65-74 cm) Adultul are o lungime de 65 de cm si o anvergura a aripilor de peste 1 m. Aripile sunt arcuite tipic in jos cand aluneca prin aer. Penele capului si aripilor sunt de un maro foarte inchis si contrasteaza cu penajul in general maro. Juvenilii au coloritul patat pe un fond brun inchis iar acoperirile aripilor si remijele secundare sunt terminate cu o pata alba, mai mare sau mai mica ce formeaza pe aripi doua bande deschise, vizibile de la distanta.
Reproducerea: Femela depune 1-3 oua intr-un cuib construit in copaci in apropierea unei ape. Cuibareste in estul Europei si in Asia, pina la Marea Japoniei. Puii au pete albe pe aripi.
Hrana: este formata din mamifere mici, pasari mici si medii, reptile si amfibieni.

Habitat: zone impadurite din nordul Europei pana in Asia si iarna in sud-estul Europei, Estul Mijlociu si sudul Asiei. La noi in tara se intalneste toamna, fiind o specie de pasaj migrator.

Barza alba – Ciconia ciconia
Generalitati: Soseste la noi in tara primavara. Sociabila, s-a adaptat la convietuirea in apropiere de om. In general, perechea foloseste un singur cuib mai multi ani la rand.

Descriere: Pasari mari, cu picioare inalte, gatul lung si ciocul lung, drept, in forma de con, de culoare rosie. Penele corpului sunt albe, iar remigele negre. Picioarele au culoarea rosie la adult. Barza alba se hraneste cu animale mici, broaste, pesti, pe care le vaneaza in locuri deschise, unde exista umiditate. Zborul berzei albe, este relativ lent, planat si static, in timpul caruia isi tine gatul drept, intins catre inainte.

Reproducerea : cuibul este construit din crengi, trestie, iarba, bete, radacini, pamant si multe altele. El este amplasat pe un loc inalt, in copaci, stalpi de electrificare, cosuri de case etc, fiind folosit si intretinut de aceeasi pereche ani de-a randul. Femela depune 3- 5 oua de culoare alba, ce sunt clocite pe timpul zilei alternativ de ambii parteneri. Dupa aproximativ 33 de zile are loc treptat eclozarea, puii ramanand in cuib inca 2 luni, parasindu-l pe sfarsitul lunii iulie.

Habitat: Pe langa mlastini sau pe marginea baltilor, evita zonele impadurite intinse. Toamna migreaza spre sud, in Africa.

Cormoran mare – Phalacrocorax carbo
Generalitati: Specie larg intalnita pe cinci continente, in prezent numarul lor fiind in scadere, datorita interventiei omului, fiind vanat pentru pagubele aduse sectorului piscicol.

Descriere: (90 cm). De dimensiuni mari, culoarea penajului inchisa, cu gat relativ lung. Corpul este negru, cu reflexe aramii pe spate si cu alb la baza ciocului si in regiunea coapselor. Toamna si iarna doar barbia doar este alba, restul fiind negru. Se scufunda in apa printr-o saritura usoara pentru a-si prinde hrana. Inoata mult scufundat in apa, uscandu-si aripile deschise, stand intr-o pozitie dreapta pe stalpi, cengi de copaci, etc. Zboara de obicei la suprafata apei, dar si la mari inaltimi, mai multi indivizi formand siruri serpuitoare. Se hraneste cu peste.

Reproducerea : Cuibareste in salcii, in colonii. Clocitul are loc de obicei in luna aprilie. Poate sa intarzie clocirea daca cuibul a fost deranjat in timpul pregatirii de catre om sau animale. Femela depune un numar de 3-4 oua albastrui, acoperite cu o crusta calcaroasa, rugoasa, a caror incubatie dureaza intre 28-30 de zile. Puii pot zbura dupa circa 8 saptamani.

Habitat: Prezent aproape tot timpul anului in special in baltile Deltei Dunarii.

Corcodel mare – Podiceps cristatus
Generalitati: este o pasare acvatica foarte frecventa in tara noastra. Face parte din familia Podicipedidae.
Descriere: (46-51 cm, anvergura aripilor 75-90 cm) Usor de recunoscut dupa motul de pene de pe cap ce formeaza doua creste si gulerul din pene lungi ce au culoare ruginie si marginile negre. Gatul si partile laterale ale capului sunt de culoare negru-cafeniu. Masculul are un penaj foarte asemanator cu al femelei. Culoarea penelor pe piept, gat, fata si burta este alba, iar pe spate gri, neagra si maro-cafenie. Picioarele sunt negre, iar ciocul este roz, drept, in forma de pumnal.
Reproducerea: Cuiburile sunt construite pe apa, fiind plutitoare, ancorate in vegetatie. In lunile mai-iunie femela si masculul clocesc cele 3-5 oua albe dar care vor deveni foarte repede maronii patate din cauza vegetatiei din cuib, din care ies puii acoperiti cu puf gros. Acestia parasesc destul de repede cuibul. Cand sunt mici, puii sunt purtati pe spatele parintilor, ascunsi sub penele aripilor scufundandu-se impreuna cu acestia atunci cand e nevoie.
Hrana: se hraneste cu pesti, moluste, crustacee, insecte acvatice, pe care le prinde prin scufundari in apa.
Habitat: Corcodelul mare este o prezenta permanenta in Delta Dunarii. Populeaza zonele umede din Europa si Asia, fiind des intalnit pe lacurile si mlastinile din Peninsula Iberica.
Egreta mica – Egretta garzetta
Generalitati: Specie in continua crestere datorita incetarii urmaririi ei de catre om pentru penele ei ornamentale.

Descriere: (56 cm). Coloritul egretei mici este de un alb imaculat. In perioada reproducerii isi dezvolta pe cap frumoase pene ornamentale, la fel si in regiunea spatelui, mult cautate in trecut ca podoabe vestimentare.

Reproducerea : In lunile aprilie-mai, femela depune intre 3 si 5 verzui-albastrui ce sunt clocite impreuna cu partenerul. Incubatia dureaza intre 22—24 de zile puii parasind cuibul inainte de a putea zbura, catarandu-se cu multa abilitate printre crengi.

Habitat: Este pasare rara, cuibarind in special in Delta Dunarii, in colonii mixte, indeosebi in salciile pitice, ascunse in masa stufului. Odata cu sosirea toamnei, migreaza spre Marea Mediterana.

Lopatar – Platalea leucorodia
Generalitati: Lopatarul este o pasare rara, prezenta in colonii din stufarisuri, uneori in arbusti si copaci. Se aseamana cu egretele, diferenta constand in ciocul lat si lung dar si prin pozitia in zbor, cand isi tine gatul intins. Se hraneste cu pesti, amfibieni, crustacei, moluste, viermi.

Descriere: (88cm) Prezinta penaj de culoare alba cu nuanţe galbui portocalii pe piept si pe cap. Adultii prezinta pe timpul verii un mot format din pene mai lungi, care cand este iritat se ridica in forma de evantai. Picioare de culoare neagra, lungi. Ciocul este caracteristic, este lung, latit la varf, de culoare neagra (varf portocaliu) la adulti si de culoare galbena la juvenili.

Reproducerea: Cuibareste in colonii in regiuni de balta, ascunzand cuibul in stufarisuri, mai rar in arbusti sau copaci. Femela depune oua o data pe an, perioada de clocit dureaza din aprilie pana in iunie si este efectuata ata de femela cat si de mascul.

Habitat: Pasare migratoare raspandita neuniform in Europa, Asia, Africa de Nord.
Pescarus argintiu – Larus argentatus
Generalitati: Specie sedentara, prezenta la noi in tara pe toata perioada anului, ce s-a adaptat chiar si la conditiile urbane.

Descriere: (67 cm) coloritul spatelui si a aripilor este argintiu, cu varfurile aripilor negre, in rest corpul este alb. Aripile au o anvergura de 150 cm. Ciocul este de culoare galbena, avand o pata rosie aproape de varf. La exemplarele imature aripile un colorit de alb si brun, partea ventrala a corpului alba, ciocul brun deschis. Se hraneste cu pesti, crustacee, scoici, dar si cu resturi menajere (in centrele urbane). Vezi modul de hranire aici …

Reproducerea : Cuibareste pe resturile vechi de stuf, pe plajele nisipoase atat in Delta Dunarii, cat si in unele zone salbatice de-a lungul litoralului. Femela depune 2- 3 oua brune, cu pete mai intunecate in luna aprilie ce le cloceste circa 26 de zile. Puii parasesc cuibul la putine zile de la ecloziune, ascunzandu-se in vegetatie, devenind apti de zbor in 8 – 9 saptamani

Habitat: Zonele cu balti, plajele nisipoase din Delta Dunarii, litoral dar in centrele urbane.

Pupaza – Upupa epops
Generalitati: Oaspete de vara, intalnindu-se in toata tara, in zonele cu iarba scurta.

Descriere: (25–30cm): Pasare inconfundabila, recunoscuta dupa creasta portocalie de pe cap pe care o poate desface sau strange. Pe spate si aripi are dungi albe cu negru. Prezinta cioc lung si usor curbat in jos. Zborul este neregulat, haotic, gen fluture. Produce un sunet caracteristic si inconfundabil : “pu-pu-pu”. Se hraneste la sol cu insecte, viermi.

Reproducerea: Isi stabileste cuibul in general intr-o scorbura sau gaura in copac, pe care o captuseste cu fecale urat mirositoare ce actioneaza ca un scut impotriva pradatorilor.

Habitat: Prezenta in lunile calde in toata tara, cuibaresc in arbori si se hranesc in zonele inierbate.
Rata motata – Aythya fuligula
Generalitati: specie de rata scufundatoare, relativ rara la noi in tara, intalnita in perioada de iarna incepand cu noiembrie si pana in martie.
Descriere: (40-47 cm) anvergura aripilor de 65-75 cm. Diferente intre femela si mascul. Masculul este negru cu alb pe flancuri si pe burta, oglinda de pe aripi este alba iar pe cap prezinta un motul caracteristic mai lung primavara in perioada imperecherii. Ciocul este gri cu varful negru, picioarele galben-verzuie. Femela are penajul brun inchis cu nuante mai deschise pe flancuri si o mica pata alba la baza ciocului. Si femela prezinta o mica creasta in crestetul capului.
Reproducerea: femela cuibareste bine ascunsa in vegetatia bogata de pe malurile apelor. Depune 8-11 oua verzui pe care le cloceste timp de 24-26 de zile.
Hrana: se hraneste cu vegetatia de pe fundul apei prin scufundare totala.
Habitat: in perioada de iarna se intalneste in zona lacurilor litorale si in Delta Dunarii. In cazul iernilor foarte geroase migreaza catre zonele sudice, mai calde.

Rata mare – Anas platyrhynchos
Generalitati: este cea mai cunoscuta, numeroasa, raspandita si mare rata din Romania.
Descriere: (56 cm) deschiderea aripilor de 92-98 cm. Diferente majore intre femela si mascul. Masculul are culoarea de fond cenusie, capul si gatul verzui-metalizat, pieptul brun si coada neagra, gulerul alb, subcaudalele albe si doua dintre penele negre, cele mijlocii, rasucite caracteristic in sus, oglinda este albastra, marginita de doua dungi albe inguste. Femela are culoarea bruna-galbuie, cu pete si dungi brune, negre si albe. Oglinda femelei este identica cu cea a masculului. Picioarele sunt portocalii.
Reproducerea: cuibareste in stufarisuri, pe plauri, in scorburi de copaci, unde femela depune incepand cu luna aprilie 8 -14 oua de culoare verzui sau albastre-verzui, pe care le cloceste intre 22 – 28 de zile. Daca prima ponta a fost distrusa, depune o a doua ponta, de regula mai redusa constand in 6-12 oua. Dupa aparitia puilor, familia de paraseste cuibul. Luand exemplul mamei, puii se hranesc singuri iar dupa 7-8 saptamani sunt capabili de zbor.
Hrana: plante acvatice, seminte diverse, larve, cereale, insecte, pesti, melci etc.
Habitat: in zonele baltilor cu stuf, al lacurilor cu apa si vegetatie care sa ii asigure un mediu propice de adapost si hrana. Iarna este intalnita frecvent pe raurile interioare care nu ingheata, urcand pe acestea pana in zona de munte sau se retrag la malul marii cum este cazul celor din Delta Dunarii. In iernile grele migreaza spre sud.

Starcul pitic – Ixobrychus minutus
Generalitati: oaspete de vara la noi in tara, greu de observat, datorita modului de viata retras in stufarisuri.

Descriere: (27 cm). Penajul aripilor este de culoare ruginiu – inchis. Crestetul, ceafa si spatele la adulti au o culoare mai inchisa aproape de negru cu reflexii verzui, iar la exemplarele tinere culoarea rosie. Pieptul si abdomenul au culoarea ruginiu – inchis, la exemplarele tinere prezentand culori mai deschise, patate cu roscat si cafeniu. Gat scurt, cioc galben cu partea dorsala neagra, picioare galben-verzui. Cromatica penajului se incadreaza perfect cu mediul de viata. Se hraneste cu insecte, pesti si alte animale acvatice.

Reproducerea: Pasare monogama, ce-si stabileste cuibul in colonii mici, pe un teren cu paie, stuf, frunze, in desisul stufului pentru a proteja puii de animalele de prada. Femela depune 2-5 oua de culoare alb – albastrui.

Habitat: Din primavara pana in septembrie il regasim in majoritatea baltilor cu stufaris de la noi din tara, cu predilectie in Delta Dunarii. In toamna migreaza.
Soimul randunelelor – Falco subbuteo
Generalitati: Pasare de prada diurna, de marime variata, agera.
Descriere: Penajul partii dorsale, crestetul si favoritii este de culoare cenusie-intunecata iar ventral pe fond alb apar pete intunecate orientate pe lungime. Penajul subcaudal este ruginiu. Cioc scurt, curbat in jos si foarte puternic. La fel ca si la celelalte pasari rapitoare partea superioara a picioarelor este acoperita de pene, ghearele relativ scurte.
Reproducerea: pe la mijlocul lunii mai ocupa un cuib mic in care ambele sexe clocesc 2-4 oua alb-galbui cu pete brun-roscate timp de 28-33 de zile. Femelele ating maturitatea sexuala dupa 10-12 luni iar masculii dupa 24 luni.
Hrana: animale vii, pasari mici si insecte si ocazional mamifere sau reptile. Predomina randunelele, lastunul, ciocarlia de camp, dar pot fi prinse si pasari de talia unei rate sau unui porumbel de aceea este considerat daunator.
Habitat: In tara noastra apare vara, in regiunile de ses in care alterneaza padurile luminate cu terenurile libere, umede sau cu ape intinse. Vine in aprilie si pleaca in octombrie.
Serparul european – Circaetus gallicus
Generalitati: pasare rapitoare care vanează in special serpi si alte reptile. Poate fi intalnit sub denumirile: Serparul, Vulturul serpar, Soparlar, Brehanaca sau Serparul european.
Descriere: (62 – 67 cm). Anvergura aripilor variaza intre 1,6 – 1,8m iar greutatea poate ajunge pana la 2,5 kg. Penajul pe partea dorsala este gri-bruna, albicios pe partea ventrala albicioasa, maroniu pe gat, gusa si pe partea inferioara a aripilor. Coada ingusta, lunga si terminata in unghi drept cu 3-4 dungi intunecate. Cap mare, ochii galbeni.
Reproducerea: formeaza perechi pe viata. Ambii parteneri construiesc primavara in acelasi loc cuibul in copaci inalti. Femela depune un singur ou din care iese puiul dupa o incubatie de 45 – 47 zile. La 10 saptamani de viata puii sunt apti de zbor.
Hrana: serpi, soparle, mamifere mici si pasarele. Este capabil sa atace si sa care serpi de pana la 1m lungime. Prefera serpii neveninosi doarece nu este imun la veninul serpilor.
Habitat: foarte raspandit in Europa, petrece iarna in Africa subsahariana. Sosesc in Romania in martie-aprilie iar in octombrie-noiembrie pleaca spre Africa Centrala.

Starc de cireada – Bubulcus ibis
Generalitati: specie de starc rar intalnit la noi in tara.
Descriere: (51 cm) asemanator cu Starcul galben, insa mai mare decat acesta. Prezinta gat gros relativ scurt, penaj alb, galben. Picioare roscate in perioada reproducerii si in restul perioadei verzui. La fel si ciocul care este roscat in perioada imperecherii, in restul perioadei fiind galbui-verzui.
Reproducerea: femela depune in general 4 oua pe care le cloceste timp de 23 de zile. Puii devin independenti dupa 45 de zile.
Hrana: insecte, in special lacuste, greieri, muste, paianjeni, broaste si rame.
Habitat: traieste in vecinatatea turmelor de bovine in nordul Africii ori din sud-vestul Asiei.
Uliul Pasarar – accipiter nisus
Generalitati: Pasare de prada de dimensiuni mici.
Descriere: (30-39 cm) masculii cantaresc intre 110 – 170g iar femelele intre 180 – 270g. Avergura aripilor este de aproximativ 58-77cm. Masculul adult are penajul spatelui cenusiu inchos si dedesubt dungat transeversal fin cu roscat. Femela este dorsal cenusie asemanatoare cu masculul de uliu porumbar insa penajul este de culoare mai deschisa iar coada este mai lunga. Juvenilii seamana cu femela dar sunt mai maronii desupra iar pe piept are dungile transversale mai groase si mai rare. Aripile sunt largi, scurte si coada lunga, ambele fiind adaptari la manevre de zbor printre copaci.
Reproducerea: cuibareste in regiunile joase. Femela depune in luna mai 3 -5 oua albicioase cu pete brune pe care le cloceste singura timp de 32-37 de zile. Dupa circa sase saptamani puii parasesc definitiv familia.
Hrana: consta in pasarele mici si medii de la marimea unei vrabii, pana la sturz, mierla si porumbel in unele cazuri.
Habitat: Prezent in toata tara.

Vanturel de seara – Falco vespertinus
Generalitati: Vanturelul de seara este singura specie de pasare rapitoare de la noi din tara care cuibareste in colonii. Este o pasare migratoare care soseste la noi in tara in luna aprilie si pleca in a doua jumatate a lunii septembrie. Alte denumiri: Soimulet de seara, Vinderele de seara, Vinderel cu picioarele rosii, Herete de seara, Herete, Vindereu, Vanturel.
Descriere: Diferente majore intre penajul prezent la femela si cel de la mascul. Masculul prezinta o culoare dominant albastru-cenusiu cu pene subcodale brun-roscate iar femela ruginiu deschis pe burta, partea superioara a capului si cerbicea fiind ruginiu inchis. Femela se aseamana cu femela de vanturel rosu. Penajul complet se atinge la varsta de 3 ani pana atunci juvenilii avand un penaj deschis la culoare. Vanturelul de seara prezinta un cioc puternic, incovoiat si ascutit. Degetele sunt foarte puternice si inarmate cu ghiare tari, ascutite si taioase. Femelele intrec in marimea taliei masculii.
Reproducerea: cuibareste in colonii ocupand cuiburi de cioara de semanatura. Femela depune in luna mai 4 – 5 oua de culoare alba cu pete brun-roscate. Puii ies dupa o incubatie de 22 zile. Dupa patru saptamani sunt capabili de zbor.
Hrana: Este o pasare carnivora la baza fiind mamiferele mici. Rareori se hraneste si cu soparle, pasari de talie mica si insecte de talie mai mare.
Habitat: In tara noastra se gaseste preponderent in Banat, Transilvania si jumatatea estica a Romaniei.

2017-03-27T11:22:00+00:00