Pădurea Letea, un peisaj de poveste și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, este formată pe grindul nisipos Letea din fâșii de pădure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip. Când mergi prin pădure peisajul se schimbă, de la pădure subtropicală la deșert, în numai 200-300 de metri.
Aici trăiesc 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, reprezentând 70% din speciile de animale din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), grindul Letea fiind considerat de specialiști drept unul din cele mai interesante medii naturale din România.
Letea este cea mai veche rezervație naturală din țara noastră: pădurea a primit acest stătut încă din anul 1938. Se întinde din nordul satului Letea și are o suprafață de aproape 3.000 de hectare.
O caracteristică a peisajului este dată de modul straniu în care s-au dezvoltat arborii din această pădure: au trunchiurile noduroase și contorsionate, aplecate înspre apă, iar lianele atârnă că în peisajele exotice sau sunt înfășurate pe copaci ca într-un aranjament floral. Aici liana atinge limita cea mai nordică de răspandire din Europa.
Vegetația este formată din stejari de luncă, stejari brumării, plopi albi și negri, frasini de luncă, frasini de baltă, peri, tei albi, ulmi și mai rar arini negri, completată de un subarboret bogat. Pe lângă acestea mai sunt și plantele cățărătoare care au dat faima acestor locuri: Periploca graeca, Hedera helix, Vitis silvestris, Humulus lupulus, Clematis vitalba. În covorul vegetal se întâlnesc și alte specii rare: volbura de nisip sau brândușa de nisip.
Vulturul codalb, șoimulețul de seară, pupăza, dumbrăveanca sau prigoria sunt câteva din speciile de păsări întâlnite aici. Câteva rarități herpetologice fac parte din această faună: șopârla de nisip și vipera de stepă.
Tot aici trăiesc câteva sute de cai sălbatici și sălbăticiți. Nu este nimic mai spectaculos decât o herghelie de cai sălbatici ce trec în galop peste dunele de nisip.
Pădurea Letea se află în partea de nord a Deltei Dunării, langă satul Letea, la 23 de kilometri nord-vest de orașul Sulina. Satul e legat de Sulina printr-un drum pietruit. De la Tulcea la Sulina se poate ajunge doar pe apă, cu navele clasice de pasageri sau nave rapide. De la Sulina la Letea puteți veni atât pe apă, cât și pe uscat, în jumătate de oră. Întrucât Pădurea Letea este zonă strict protejată, accesul turiștilor în această zonă se face doar însoțiți de agenții ecologi ai Administrației Rezervației Delta Dunării sau de angajații Romsilva.
Pentru efectuarea unui ecoturism durabil, este bine să știm că atunci când vizităm Pădurea Letea trebuie să respectăm câteva reguli: se interzice culegerea plantelor din flora sălbatică sau capturarea animalelor sălbatice indiferent de starea acestora, tăierea, ruperea, incendierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a arborilor, puieților sau lăstarilor; nu se campează în zona traseelor de vizitare; este interzisă perturbarea liniștii, aprinderea și folosirea focului în zona traseelor de vizitare; nu se lasă gunoaie, resturi alimentare, ambalaje, pet-uri și alte asemenea, acestea vor fi depozitate în locuri special amenajate.

De-a lungul grindului Letea în 2016 au fost identificate 498 cabaline libere, dintre care 303 în pădurea Letea.

Caii din padurea Letea

Padurea Letea este supusă unui regim de ocrotire, pe considerentul existenţei unor specii de plante rare, cum ar fi viţa sălbatică, liana, plante de origine mediteraneană, care dau pădurii un caracter tropical.

Padurea Letea - colt de rai